Skip to main content
Blog

Uggs, ijzige sneeuw en schrik in je lichaam

By 4 januari 2021januari 26th, 2022No Comments

Met z’n allen genieten we van de sneeuw, schaatsen en wandelen we er op los, maar de paden in het bos zijn door alle vrieskou ook flink glad geworden. Omdat ik een hekel aan kou heb, ben ik deze ochtend goed aangekleed, dikke jas, een omslagdoek, een muts en ja mijn Uggs. Met blote voeten in die dingen, altijd heerlijk warm, alleen niet zo slim als de dikke sneeuw verandert is in een ijzige ondergrond. Op de parkeerplaats tref ik een bondgenoot, een grote man met zijn blote voeten in zijn Uggs, hij roept al naar me, “we hebben geen grip, maarja wel lekker warm”. Ik laat me niet kisten en ga op pad met de honden, die ook genieten van dit weer. Ik besluit de grote ronde te gaan lopen, maar na het eerste stuk gebeurt het voor het eerst, in raak de grip kwijt en hou me nog net staande. Gelijk sta ik op scherp, want vallen is geen optie. Naarmate ik verder loop, gebeurt het vaker en langzaam voel ik de stress toenemen in mijn lijf. Jeetjes, dit valt echt niet mee. Keer op keer gebeurt het en meer en meer voel ik de fysieke spanning in mijn lichaam, terwijl ik nog steeds probeer te genieten van de natuur. Terwijl ik een beter pad probeer te zoeken gaat het ineens door me heen. Zo werkt dat dus in je lijf als er schrik is, al is het maar zo klein als niet proberen te vallen. Iedere keer krimpt je lichaam een beetje ineen, zet zich schrap en staat op scherp. Doodmoe wordt je ervan. Stel je voor dat dit in je leven vaker is gebeurd om wat voor reden dan ook. Dan spannen spieren zich aan en zetten zich schrap, net zo vaak totdat de ontspanning niet meer optreedt, maar je in een constante staat van alertheid verkeerd. Dit maakt je doodmoe en op gegeven moment ontstaan er klachten. 

Als massagetherapeut gebruik ik mijn handen om jouw lichaam te laten voelen dat het veilig is, dat het mag loslaten, zonder het gevaar te vallen. Soms zijn die handen in beweging en soms is enkel de aanraking in stilte voldoende.  Langzaam kan je ervaren dat ontspannen en niet alert zijn, je natuurlijke staat van zijn is. Moeheid en stress, veroorzaakt door een situatie die nu niet meer aan de orde is, mag je achter je laten en je lichaam het vertrouwen geven dat het goed is in het Nu. 

En zo brachten de uggs op ijzige paden me dit mooie inzicht over schrik in het lichaam.