Skip to main content
Blog

Effecten van een massage

By 4 februari 2022april 7th, 2022No Comments

Een massage heeft vele voordelen, maar wat zijn nu de effecten en voordelen van een massage. En hoe draagt massage bij aan hoe jij je voelt en op wat voor manier je in contact bent met je lichaam. Ik ga het je vertellen.

Wat is massage

Door massage wordt je in de gelegenheid gesteld om in contact te komen met je lichaam, geholpen door aanraking en op verschillende manieren druk uit te oefenen. Dit kan door de masseur met de handen, de onderarmen, ellebogen, maar ook hulpmiddelen zoals cupping of guasha stenen worden gebruikt. Er worden lange strijkingen gebruikt, lichte aanrakingen, maar ook diepere en stevige druk wordt afgewisseld. Dit alles is afhankelijk van het doel van de massage.

Welke soorten massages zijn er zoal?

Er zijn veel verschillende soorten massages. De meest gebruikte is de klassieke en energetische ontspanningsmassage, die gericht is op algehele ontspanning. Klassiek wil zeggen, massage richting het hart en energetische massage gaat richting de extremiteiten (voeten en handen). Er zijn ook massages die meer klachtgericht zijn, vaak worden dit de deep tissue massages genoemd. Maar bindweefselmassage is ook een vorm, die zich richt op onderhuids bindweefsel en waarbij geen olie wordt gebruikt. Holistic Pulsing is een manier die met de kleding aan gegeven wordt, waarbij je als het ware wordt gewiegd, waarbij het lichaam in zijn eigen ritme wordt gebracht.

Wat voor algemeen fysiek effect heeft massage?

Massage heeft veel verschillede effecten, zowel op de korte als op de lange termijn. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Als eerste een betere doorbloeding, dus een betere afvoer van afvalstoffen. Door massage worden spieren en de huid warm, de bloedvaten verwijden en de doorbloeding toeneemt. Hierdoor kunnen de afvalstoffen sneller afgevoerd worden.
  • Verminderen van spierspanning; Dit komt door de verbeterde doorbloeding, maar ook door het verminderen van triggerpoints (spierknopen) in de spieren.
  • Vermindering van pijnklachten; Aanraking en massage in het bijzonder zorgt voor vermindering van de pijnklachten. Daar waar aandacht is, neemt het pijnsignaal langzaam af en kan de verkramping worden losgelaten.
  • Een betere balans; Massage zorgt voor een verbeterde balans van lichaam en geest, van inspanning en ontspanning en een beter balans van de energie in het lichaam.
  • Toename van geluksstofjes als endorfine en serotonine.
  • Rust en herstel; Door de massage wordt het parasympatische zenuwstelssel gestimuleerd. Dit is het deel van het zenuwstelssel dat zorgt voor rust en herstel, betere spijsvertering en een diepere ademhaling. Een massage zorgt hiermee dus ook voor vermindering van stress, angst en depressie.
  • Meer in het hier en nu zijn: We zitten vaak met ons hoofd in de toekomst of verleden. Door massage en het volgen van de handen, kan je de massage heel bewust ervaren en kom je meer in het hier en nu.
  • Voorkomen van blessures; Door je regelmatig te laten masseren voorkom je spierblessures. Maar je voorkomt ook dat je lichaam, maar vooral rug, nek en schouders helemaal vast komen te zitten.

Er zijn nog vele effecten te noemen, zoals verbetering van de concentratie, weerstand verhogend en je krijgt een betere relatie met je lichaam en zal je eerder de signalen oppikken die je lichaam aangeeft.

Wat voor effect op korte termijn heeft een massage?

Een massage zorgt ervoor dat je tijdens en de dagen erna je veel meer ontspannen voelt. Je spieren voelen losser, je voelt je meer energiek en je kan je beter bewegen. Het kan zijn dat je pijnklachten zijn verminderd, maar het kan ook zijn dat je bepaalde delen van je lichaam meer voelt. Dit komt domweg omdat je weer beter in contact met je lichaam staat. Vaak is één massage over het algemeen onvoldoende om deze effecten voor langere tijd vast te houden. Wel kan massage je net dat zetje geven wat je lichaam nodig heeft om zijn zelf herstellend vermogen aan te zetten.

Vaak worden verschillende massagetechnieken door elkaar gebruikt. BR-Spa heeft een heel eigen massage ontwikkeld, die zich kan richten op ontspanning, maar ook ingezet kan worden bij vermindering van pijnklachten of balans herstellend kan werken. Samen met de masseur kies je de aandachtsgebieden uit samen met een ondersteunende etherische olie.

Leave a Reply