Skip to main content
Blog

Gordijnen..

By 9 februari 2021januari 26th, 2022No Comments

Wat doe je als je man overlijdt en er komen allerlei gevoelens, behalve verdriet?

Ze komt binnen in mijn praktijk na een val  Ze is letterlijk, maar ook figuurlijk gevallen. Ontzettende pijn in haar onderrug en ze komt eens even kijken wat ik voor haar kan doen. Niets rouw, niets vertellen, maar liggen op de massagetafel en aankijken wat ik te bieden heb. Ik kan de spanning voelen in haar lijf, en doe m’n ding, masseren vanuit m’n hart.

We zijn nu twee jaar verder en naarmate de vertrouwensband groeide, nam ze me mee in haar rauwe rouw. Ze vertelde me haar verhaal waarin de boosheid in eerste instantie voor haar verdriet kwam. Iedere maand lag ze op de massagetafel en kon ze zichzelf toestaan te verzachten en haar lichaam te voelen. Ze snapte op gegeven moment waar haar val vandaan kwam, ze nam me mee in het proces van afscheid nemen van haar oude leven,  maar ook het geluk wat ze kon ervaren in haar tijdelijke huisje, de vrijheid die ze voelde in het leven wat ze nu leidde. En zoals ze zelf zei, de massages maakten haar langzaam weer een heel mens. 

Op een dag vertelde ze me met een brede lach op haar gezicht dat ze een nieuw “ grote mensen huis” had kunnen kopen en dat haar leven nu echt opnieuw kon beginnen, zonder triggers, die het tijdelijke huisje haar wel gaven. Maar haar rouw kwam ook in een andere fase terecht. De boosheid verdween langzaam en maakte ook plaats voor mooie herinneringen van haar leven samen. Voor het eerst sprak ze met liefde over hem. Er was ruimte in haar  ontstaan om ook dit te kunnen voelen en dat maakte haar zacht. Haar lichaam kon ontdooien en dit was voor haar te voelen onder mijn handen.

En een van de laatste keren dat ik haar zag was ze verhuisd. Ik zag de ontspanning en blijdschap in haar en ze zei me “ik geniet enorm van mijn nieuwe huis en nieuwe leven. 

Mijn nieuwe levensvragen zijn; neem ik lange of korte gordijnen“ en ik zie een brede glimlach om haar mond.