Bindweefselmassage en Cupping

Bindweefselmassage is een reflexzone-massage , dat wil zeggen dat er via zenuwwerking verschillende huidzones verbonden zijn met organen, spieren en skelet. Door deze massage zijn dus de organen, spieren en skelet te beïnvloeden. De huid wordt opgepakt en verschillende richtingen uitgerold, waardoor het bindweefsel dat zich onder de huid bevindt gemasseerd wordt.  Wat onderhuids speelt wordt hiermee letterlijk aangeraakt. Op deze manier kan je je bewust worden van blokkades en emoties die hier vastzitten. Vaak geeft dit letterlijk, maar ook figuurlijk ruimte. 

De massage vindt plaats op de rug, die onderverdeeld is in huizenes. Daarnaast is er extra aandacht voor de ruggenwervels.

Cupping is een onderdeel van de TCM (traditionele chinese geneeskunde) en zorgt voor een lokale congestie (overmatige toevoer van bloed) Door het plaatsen van de cups op de huid, vind er een onderdruk plaats d.m.v. zuiging. Dit zorgt voor een reactie in het onderliggende weefsel (bindweefsel) Bloed wordt naar de oppervlakte gezogen, het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en door de reflexwerking komt ook het onderliggende spiergebied tot ontspanning. Verder wordt cupping ook gebruikt om de meridianen te openen.

Binnen de massage(therapie) gebruik ik cupping meer als een afgeleide van bovengenoemde bindweefselmassage. De cup wordt vacuüm gezogen en in een trekkende beweging over de huid getrokken in de richting van het bindweefsel, spierverloop en meridianen. Er komen histamine en endorfine vrij, waardoor het 

gebied wordt verdoofd. Je kan naderhand een beurs gevoel overhouden die ten hoogste twee dagen aanhoudt.