Massage bij Rouw & Verlies

Rouw in je lichaam

 In mijn leven zijn verschillende vormen van rouw langs gekomen. Een scheiding en een paar jaar later verloor ik mijn beide ouders binnen vijf maanden tijd. Tijdens de opleiding Rouwen met Compassie, die ik in 2020 heb gevolgd, heb ik opnieuw doorvoeld wat deze rouw heeft gedaan in mijn lichaam, hoe verdriet zich had vastgezet en me schrap heeft doen zetten. Hoe het verlies letterlijk pijn en gebrek aan (adem) ruimte heeft veroorzaakt. Ik heb ook kunnen ervaren hoe aandacht, aanraking en het er mogen zijn van deze pijn, me opnieuw ruimte en energie hebben gegeven.

“Jouw liefdevolle zijn, geeft bedding aan de ander”

Rouw is te voelen in je lichaam. Bij de een wordt letterlijk de adem ontnomen, de ander ervaart een last op zijn schouders van het verlies of de pijn van naasten. Je kan je letterlijk de pijn van het verdriet in je hartstreek voelen en dit zijn maar enkele voorbeelden. 

Soms ben je letterlijk het contact met je lichaam kwijt en zit je in de overleefstand. Bij rouwen met compassie is er tijd en plaats voor je verhaal. Dit kan een verhaal zijn in woorden, maar ook het verhaal wat je lichaam te vertellen heeft. 

Ik nodig je uit om te luisteren naar het verhaal wat jouw lichaam te vertellen heeft en daar alle ruimte aan te geven. Te erkennen dat het verdriet er mag zijn.  Dit kan troost bieden, maar ook aandacht en ademruimte.  

Bij rouwen met compassie werk ik naast massage/aanraking ook met andere begeleidingsvormen om stil te staan bij je verlies. Vanuit mijn praktijk in Bilthoven kan ik tijdens een wandeling het gesprek met je voeren of juist in stilte zijn en kunnen we elementen uit de natuur gebruiken. Maar ook andere lichaamsgerichte oefeningen of een geleide meditatie behoren tot de mogelijkheden. Steeds is je lichaam het uitgangspunt, waarin je kunt ervaren dat je een ongekende kracht in je hebt, ondanks het verlies.  En dat geeft vertrouwen voor de toekomst.

Merlijn Kamerling vertelt over rouw in de documentaire Antonie & Merlijn, 10 jaar later: “Als ze hadden gezegd, na 10 jaar is het over, dan had ik me erop voor kunnen bereiden, maar ik ben bang dat dit er niet inzit…."

Ik wil je helpen om “te zijn” met je rouw, in plaats ervan weg te willen. Rouw draag je een leven met je mee, iedere periode op zijn eigen manier. Door het toelaten van wat er in het Nu te voelen is, kan het leven weer in je gaan stromen. 

90 min

95

Losse sessie

90 min

450

5 sessies (binnen 16 weken)